Pages

Sila Klik

Apr 20, 2011

Ludah Dalam Air Soya

Menjijikkan ! Seorang peniaga soya di Bangi kantoi meludah dalam setiap bungkusan air sebelum diikat.

Macam2 ragam manusia zaman sekarang.Nak untung punya pasal la ni.Hati-hati kepada semua yang nak beli air soya .Jangan terminum ludah orang sudah...euw...

Apr 6, 2011

Jodoh

Jodoh Syaitan - ini adalah merujuk kepada sepasang kekasih yang bertemu dimulai 
dengan pandangan mata, seterusnya bersentuhan tangan, bercinta dan akhirnya
terlanjur di dalam percintaan itu. Dan akhirnya berkahwin, tetapi selepas terlanjur.
Itulah Jodoh Pertemuan yang dipanggil Jodoh Syaitan.


Jodoh Jin - Ini berlaku bilamana sepasang kekasih yang menjalin hubungan melalui
bantuan Jin seperti membomohkan orang lain agar jatuh hati kepadanya 
sehinggalah mereka dapat berkahwin.


Jodoh Allah - iaitu Jodoh yang lahir hasil pertemuan melalui mata, turun ke hati 
dan dijaga batas perhubungan antara mereka sehinggalah akad (perkahwinan) 
berlangsung. Dan inilah yang dinamakan sebagai Syurga Cinta…" 

Nota Aku-Entry ini diambil dari blog nachtlichtvedentta .

Bila baca entry ni, baru aku sedar dan tahu yang terdapat pasangan yang
 dijodohkan oleh jin dan syaitan.Semoga aku dijauhkan dari perbuatan 
terlarang dan menjaga kesucian cinta itu sehinggalah tiba saat perkahwinan.
Aku harap sangat yang jodoh aku ialah jodoh yang ditentukan oleh Allah,
bukannya syaitan atau jin dan jodoh aku ini akan kekal sehingga ke akhir hayat aku.
Amin.


Apr 4, 2011

Aku Budak Baru Belajar

Kagum aku tengok blog-blog otai kat Malaysia ni .Followers beribu-ribu.Jealous pun ada. Tapi takleh nak kata apa la. Pengisian blog otai-otai ni memang power.Nak dibandingkan dengan blog aku ni...Macam langit dan bumi.Biasa la kan,aku budak baru belajar.Memang la serba kekurangan.




Beberapa hari yang lepas aku telah menjalankan aktiviti blogwalking dan aku terbaca sebuah article yang bertajuk '5 punca mengapa kurang pembaca setia di blog' .Entry ini aku baca di blog sollehahn.com .


Menurut En.Sollehahn antara punca-punca kurangnya pembaca setia di blog ialah kerana faktor :




1. Bahasa
Bahasa yang tidak sesuai ketika menulis menjadi salah satu faktor utama pelawat malas untuk membaca post-post anda. “kitew”, “citew”, “korunk”, dan macam-macam lagi gaya penulisan yang keanak-anakan. Ramai yang beranggapan penulis yang menulis seperti ini seorang yang mengada-ngada, menyebabkan pembaca merasa meluat.
Gaya penulisan yang biadap, kurang ajar juga mempengaruhi pembaca. Pembaca tidak mahu mendengar leteran anda, sumpah seranah, caci-maki anda dalam blog.

Apa kata aku -Sangat setuju dengan pandangan encik Sollehahn ni sebab bahasa adalah faktor penting untuk menarik minat dan memanipulasikan mood pembaca .blog ini aku yang punya memang lemah dalam penggunaan bahasa.Bahasa blog aku sememangnya terabur.Lepas baca article ni,aku sedar yang aku perlu ubah cara penggunaan bahasa entry aku supaya menjadi lebih matang dan menarik.
2. Aspek Teknikal
Theme caca-marba, widget bersepah, lagu/video autoplay, font yang tidak sesuai, susunan teks, semuanya mempengaruhi pembaca. Cuba dapatkan respon dari pelawat untuk mendapatkan konfigurasi terbaik blog anda.
Blog yang terlampau berat juga menyebabkan pelawat tidak singgah semula, terutamanya pengguna broadband.

Apa kata aku - Sememangnya betullah apa yang dinyatakan disini.Tapi aku plak baru berminat nak menambah widget merapu2 ni.Nampaknya blog ini aku yang punya perlu diubah suai lagi.
3. Tajuk yang tidak sesuai
Saya pernah terangkan secara ringkas dalam artikel sebelum ini ;  5 Perkara Asas Dalam Blog. Tidak dinafikan, ada blogger yang menggunakan kaedah ini untuk menarik trafik. Tajuk yang digunakan hanyalah sebagai taktik menarik trafik, sedangkan kandungannya langsung tak berkaitan. Kalau sekali dua, mungkin pembaca kurang ambil berat, tetapi jika berkali-kali tertipu, pasti pembaca terus meletakkan blog anda dalam senarai hitam mereka

Apa kata aku -Seriously aku pernah try buat benda ni.Aduh.Banyaknya kekurangan blog ini aku yang punya .Banyak benda yang perlu diubah dan ditambah untuk membuatkan entry2 dalam blog ini aku yang punya menjadi lebih menarik.
4. Kurang Blogwalking

Hanya segelintir pelawat akan mengingati blog anda selepas sekali kunjungan. Bagi memastikan anda tidak dilupakan, lakukan lawatan ke blog-blog lain dengan kerap. Blogger lain akan mengingati anda jika anda kerap datang ke blog mereka.

Apa kata aku -Blogwalking sememangnya penting untuk menarik orang datang ke blog kita.Mengikut fahaman aku (taktau la betul @ tidak ) blogwalking ni adalah aktiviti meninggalkan jejak di blog orang lain selepas kita meninjau-ninjau entry dalam blog tu. Contohnya tinggalkan komen,tegur2 tuan blog dekat chat box dan sebagainya.
5. Kurang mesra pelawat.
Pelawat merasa kurang dihargai jika kehadiran mereka seperti tidak diendahkan. Cuba bina hubungan dengan pelawat dengan cara membalas komen, dan melakukan kunjungan semula. Apabila ada hubungan yang terjalin, barulah pelawat tidak segan-segan untuk selalu datang bertandang.
Apa kata aku - Setakat ni,memang blog ini aku yang punya tak pernah la nak menyombong dengan pelawat2 yang datang.Insyaallah aku akan balas balik semua komen atau chat yang ditinggalkan oleh pelawat yang datang.Maybe ada yang aku terlepas pandang ,harap maafkan ya.'Aku Budak Baru Belajar' la katakan ...


Original content : Punca kurangnya pembaca setia di blog | sollehahn.com http://sollehahn.com/2011/01/punca-mengapa-kurang-pembaca-setia-di-blog/#ixzz1IZ3mNyjO
Under Creative Commons License: Attribution


Inilah sedikit sebanyak tips yang aku baru belajar dari  http://sollehahn.com/2011/01/punca-mengapa-kurang-pembaca-setia-di-blog/#axzz1IMpfz6DL ..Terima kasih untuk tips yang berguna ni.Kat bawah ni aku nak tag blog-blog yang sememangnya otai untuk dijadikan sebagai benchmark buat bloggers hingusan macam aku ni.

ciktom.com


Sekian untuk kali ni.Harap  blog ini aku yang punya dapat menjadi lebih matang dan menarik di masa hadapan.(Sedang merancang untuk membuat sedikit rombakkan untuk blog aku ni.Hurmmm)

Apr 2, 2011

Bila Aku Hampir Terjatuh

     Sebagai seorang manusia biasa yang tidak bisa terbang ke langit mahupun keupayaan menghilangkan sebuah kereta kebal,aku juga pernah melalui saat-saat genting di mana aku hampir tersungkur jatuh ke dalam kekecewaan dan kegagalan.Aku percaya kalian juga pernah melalui saat sebegini.Rasa dimana kita mahu mengalah,hilang keyakinan diri ,mahu mati atau pun perasaan sepertinya ketinggalan bas terakhir untuk pulang ke desa (Bahasa apa la yang aku guna ni)

      Namun, apakah kalian bisa menurut saja kata-kata  minda kalian yang lemah dan sakit itu.Pastinya tidak bukan?!Pada saat begini,pasti ada something yang bisa menarik tangan kalian ke atas semula dan memastikan anda tidak tersungkoq , tertomoih dan terjatuh ke dalam kegagalan. ;p . . .




Bila aku hampir terjatuh . . .

Aku mesti teringat kat mak aku. Walaupun mak aku suka BERLETIAQ dan BACA BERITA TENGAH MALAM kat aku,tapi bila aku terbayang muka dia (dengan spek besaq dia tu) ..ada sesuatu yang akan menolak aku ke atas semula. Aku pasti boleh berdiri semula tak kira apa musibah yang menimpa aku. 
Makaseh Puan Hasmah @ Asma Binti Ab Rahman  ! I love You  !

Bila aku hampir terjatuh . . .

Bila di flashback balik...Dari kecik sampai dah dewasa ni (23 tahun), belum pernah abang aku berbicara begitu molek sekali dengan aku.Bila aku nyaris tersungkuq beberapa tahun yang lepas,buat prtama kalinya keluar perkataan-perkataan yang begitu menyentuh hati dan perasaan aku.(Tak sangka aku tulis macam ni pasai dia.)
Satu kata2 yang dipeti dari ucapan beliau pada petang itu berbunyi..(dengan menggunakan google transelate) -   " Life is easy.Say Bull Shit for those people that told you life is hard and whatever ! " " You can be who you want to be ." 

Bila aku hampir terjatuh . . .

Jon Bon Jovi pernah berkata pada aku ..."TAJUL..LISTEN TO ME..WHEN I FEEL DOWN..I WILL SING THIS SONG ..IT WILL TAKE MY FEED  BACK ON THE GROUND"

It's my life
It's now or never
I ain't gonna live forever
I just wanna live while I'm alive

(It's my life)
My heart is like an open highway
Like Frankie said, "I did it my way"
I just wanna live while I'm alive
'Cause it's my life



Lagu ni memang best.Lagu ni meyakinkan aku untuk teruskan apa yang aku perjuangkan walaupun hampir gagal.Membakar semangat aku untuk mengejar apa yang aku nak dengan cara aku sendiri biar apa pun orang nak kata.


Ini lah sebahagian elemen yang membantu aku bangun ketika aku hampir jatuh tersungkur ke dalam kegagalan dan kekecewaan.Anda pula bagaimana?

Mar 31, 2011

2 Criminals Escaped from Alcatraz Prison.

Araustralia 31 Mac - Mengejutkan, 2 penjenayah telah ditangkap ketika cubaan melarikan diri dari penjara bersejarah...iaitu penjara Mini Alcatraz.Pihak penjara menyedari kehilangan 2 penjenayah ini tepat jam 10 malam sebaik lepas waktu makan malam.Keadaan menjadi kelam kelibut apabila bilik penjara no 555 kosong tanpa penghuninya..usaha pencarian selama 20 minit telah membuahkan hasil apabila salah seorang penjenayah yang bernama Frank Lee Cudin telah ditemui di bilik store penjara manakala rakan seperjuangannya John William Samsuri ditemui bawah tangga eletronik (escalator) .Mereka didapati dibawah pengaruh dadah.
Kajian pantas menunjukkan salah seorang dari mereka telah menokak (menggigit) penjara menggunakan rahangnya yang kuat.Berikut merupakan gambar-gambar yang telah diambil oleh pihak wartawan.

Dua penjenayah yang cuba melarikan diri

Habis digerit(gigit) besi sangkar sampai bengkok jadinya

Tindakkan drastik telah diambil dimana pihak penjara mengikat pintu besi itu dengan tali hitam yang telah dibaca mantera

Wajah sedih penjenayah

Lakonan semula penjenayah bagi menggambarkan bagaimana beliau cuba melarikan diri


Haha..Sebenarnya hamster2 ni telah diamanahkan oleh seorang rakan untuk aku menjaga hamster beliau ketika beliau pulang ke kampung.Bapak terkejut bila housemate aku menjerit "tajullll,,tikuss hang lariiiiii!!!"..Kelam kelibut kami cari hamster2 ni.Nasib baik jumpa balik.Lega rasanya.Kuat jugak la gigi hamster ni gigit ,pastu dia angkat pintu sangkar tu keatas.Rindu kat tuan dia kot.hahaha.Habisla Ashiela, roomate dah jatuh hati kat hamster kamu !Hahahaha.

2 sahabat aku yang berjaya menangkap hamster2 terbabit.Terimas kalian!

Mar 29, 2011

Relaku Pujuk

Tajuk yang sememangnya langsung tak berkaitan dengan entry kali ni.Haha..Sila abaikan.


Arau mungkin dilanda banjir lagi?Terkejut bila dengar berita arau mungkin banjir lagi.Lepas kelas tadi aku n member aku, Mujahid & Lan terus ke Shell untuk memenuhkan tangki minyak motor masing2 sebagai persediaan untuk banjir. Tengok gaya cuaca sekarang ni,dah seminggu lebih asyik hujan ja.Tak mustahil air akan naik lagi.Tapi aku harap hujan akan berhenti sebelum keadaan jadi teruk.Tak sanggup aku ulang-alik ke kelas dalam keadaan basah.Sem lepas jawab exam terketar-ketar .Dah la satu badan basah lencun,ditambah plak dengan sejuk ekon dalam dewan exam tu,memang A lor! Bukan nak komplen..ni kuasa tuhan...Cuma tak sanggup nak berhadapan dengan masalah yang timbul time banjir ni.ATM problem,stesen minyak tutp...Lebih teruk g,sumber makanan pun tarak ma...Letih la nak kunyah biskut kering hari2.Tapi ada gak hikmah time banjir ni.Kita boleh tengok siapa kawan kita sebenar.Terharu bila teringat ada classmate yang hantar cucur time banjir.Haha..Nice geng 8.Tak lupa member2 baik aku yang datang melawat geng umah aku yang study kat dalam UiTM malam exam sem lepas sebab rumah aku tadak letrik.Siap bawak bekalan makanan g.TQ2!!!Aisehh..Takleh merepek lama2.Satgi ada kelas.Pagi tadi dah kena halau sebab lambat p kelas.So next kelas kena siap awai2.Lecturer tak sakit hati,kita pun happy.~Peace..
Gambar hiasan

Mar 28, 2011

Lucky !




You knows the song in my heart and can sing it back to me when i have forgotten the words...

You accept me as the way i are, yet helps me to be what i should...

Because you are my friend .





You shares the good times and help me out by listening during the bad times..






Yes...I know  it hurts to look back, and you’re scared to look ahead...but  you can look beside you and I will be there...

Just for you...

My best friend...







People said .."True friends are very difficult to find, hard to leave, and impossible to forget."

Its true..





i'm lucky because having you as my best friend in my life...and  our stories become more and more beautiful..when it comes love..




Worlds don't know how long it takes ,waiting for a love like this...





Every time we say goodbye I wish we had one more day
A day to spend with my best friend...my sweetheart..my love..



I want the worlds to know..

I'm the luckiest person in the world ..
because I'm in love with my best friend.. 





Mar 27, 2011

Kalau Aku Seorang Jutawan ~

video

Salam satu Malaysia. Tepat jam 6.03 pagi aku memulakan penulisan untuk entry kali ini yang bertajuk 'Kalau Aku Seorang Jutawan' . Aku percaya semua orang mesti pernah berangan nak jadi kaya .Kan?Kan?Hehe.Pagi ni tiba-tiba aku berangan jadi jutawan. Indahnya permulaan hari aku noh !

       So,bila dah bergelar jutawan, apa la yang aku nak buat dengan duit aku yang berjuta-juta tu ya.Hurm . . .





..aku nak makan semua makanan yang ada.Lepas makan, beli jus mate 5 beda potong lemak. Boleh jadi kacak macam DDR. Betoi dak DDR? Rambut Dr mmg la tersangat sempoi.





Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..




....Beli BMW sebijik dengan pakej tambahan pemandu wanita asia .Tobat awek menangis terguling-guling  terharu bila aku horn depa tepi jalan dengan kereta BMW 6 series nih.Harga kompom2 dalam 700k punya. T_T



Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..



..Honda City sebijik untuk dijadikan kenderaan ke market.RM 90k ja pun.Aku kan jutawan...
T_T



Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..




..beli sebuah rumah yang sederhana besar macam ni.Bilik 2 pun dah cukup,yang penting toilet kena ada 3 sebab aku seorang yang selalu ke tandas apabila masuk waktu membuang (7 kali sehari).
T_T


Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..



Kawasaki Ninja yang harga dalam RM64k ni aku beli untuk bersiar-siar untuk mengurangkan stress dalam kehidupan seharian aku. malahan Superbike ni juga akan digunakan untuk ke masjid bg menunaikan solat fardhu jumaat.
T_T



Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..


15 k?Alahai.Aku dah jutawan time ni.UP jadi 150k untuk kahwin. Hahaha.Bertuah la aweks yang jadi bini aku time ni.Dapat suami kaya dan berkaliber.Tak payah la dia nak mengintai ke langit sangat dah.:p
T_T



Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..



Perancis

Hawaii

Mexico

Miami
bercuti di luar negara tiap2 bulan. Kalau dah berbini ,(tudia berangan),haruslah kena honeymoon.
P/s: 4 lokasi = 1 individu yang sama.
T_T


Kalau lah aku seorang jutawan ... Aku nak..




Hantaq bonda aku ke tanah suci Makkah dan sumbangkan sikit sumbangan kepada yang memerlukan.(Dosa dah banyak,apa salahnya berbakti sikit).



Itulah dia angan-angan aku.Tapi sebenarnya banyak lagi benda nak beli.Jenuh plak nak senaraikan kat sini kan?Hahaha.Berangan tak salah.Asalkan tahu bertempat.Toi dak?-Peace~T_T

Fail!

Stress memikirkan test CTU a.k.a Hubungan Etnik semalam. Fail la aku. Menjawab dengan hanya menggunakan intuisi dan otak kosong,akhirnya aku keluaq dewan awai.Padan muka aku.Niat tak betoi.Dari awai g aku malaih study sbb nak meniru.Soalan objektif,moral down teruih.:p..Lingkup ~

Mar 25, 2011

Spider-Jangan Kau Berputus Asa




Gerbang mu terbuka mencabar ku 
Melangkah menurut rasa rindu 
Biar pun nanti antara kita 
Ada yang mungkin terkorban 
Biar pun nanti kita terhukum 
Kerana melanggar kebiasaan 


Cinta tak pandang 
Tak kira siapa 
Ia kan mencuba 
Selagi mana pencinta 
Terdaya menahannya 
Dia akan dicuba 

Sebelum gugur tercalar jiwa parah 
Jangan kau gugurkan airmata 
Sebelum putus tali Tuhan Yang Esa 
Jangan kau berputus asa 

Nada mu menangis menduga ku 
Dekati dirimu yang ku rindu 
Biarpun nanti antara kita 
Ada yang mungkin menyesal 
Biarpun nanti kita terpaksa 
Membayar harga yang tak setimpal 


Malam ni ada test CTU , tapi aku tak study pun . Gila tak semangat.Tengok buku pun aku tak mampu, nikan plak nak baca buku. So aku layan lagu ni . Amik mood nak study..:p

Mar 23, 2011

Selamat Hari Jadi Kawan !

Selamat hari jadi buat Nor Laily Norizan a.k.a Lily @ Lela yang ke 23 tahun . Sorry tak dapat nak sambut Birthday Lela kat Bukit Ayaq memandangkan kita semua ngah sibuk gila skarang ni. Semoga tahun ni akan menjadi lebih bermakna buat Lily.Paling penting, semoga dapat
4 flat lagi sem ni. Im proud wit u my fren !! Hadiah sila tuntut kat roomate anda atau sertai peraduan gores dan menang.

Mar 20, 2011

Malam Asprisiasi

1st of all..Congratulations kepada pelajar semester 4 Human Resource,Marketing dan Business sebab berjaya organize Diner Asprisiasi yang sangatlah gempak. Memang malam yang sangat happening. Tak lupa kepada yang dapat anugerah dekan malam tu, tahniah tahniah tahniah !

Majlis yang berlangsung pada 17 hb lepas bertemakan red and black memang meriah. Ramai pelajar yang memenuhi dewan Semarak UiTM Perlis pada malam tu.Aku n the geng dengan slumbernya terdatang lambat. Senior la katakan. Cewah2.

Terasa agak segan bila aku satu-satunya lelaki yang kena beratur malam tu. Nasib baik pakai formal sikit,sebab mula-mula aku ingat nak pakai baju M.U ja. Malu2. Tapi aku bersyukur sebab dapat rasa gak kan naik pentas untuk malam asprisiasi ni.Alhamdulillah.Sangat gembira sebab someone dapat anugerah pelajar terbaik malam tu. Congratulation awak ! Saya bangga dengan awak !  :)




        
















Mar 19, 2011

Kanak-Kanak Riang UiTM Perlis

Assalamualaikum semua sahabat. Apa HABAQ semua ! Lama  aku tak menulis BLOG . Biasa la. Student lagi. Hari-hari sibuk ja kan.Entry kali ni aku nak mengutuk kawan2 baik aku kat UiTM ni sebab mereka semua sedang seronok mengutuk aku. Entry kali ni bertujuan  untuk membalas dendam  !

Orang pertama untuk dikutuk ialah Fauzul Azim a.ka Chor.

Dia ni classmate @ roomate aku. Teruk dia ni. Kepada semua perempuan jangan la amik dia jadi BF sebab...sebab dia dah ada awek la..Handsome ka dia ni ? Kalau tanya tuan punya diri, dia akan kata dia dark tall n handsome. Betui ka? Of course la kan,kalau tak ,takkan la ada orang tu fall in love ngan kawan aku ni.Umur dah 28 tahun  tapi perasan muda lagi. Suka dengar lagu Westlife, Ana raffali, Shiela majid, dan sangat meminati Aliff Aziz. Pandai memasak spegeti dan sangat rajin mengemas rumah ~ . 




Next is Nor Laily a.k.a Lily !





Ini merupakan kawan aku yang palinggggggggggg nakai . Sekali dia wat perangai, habih la aku.Kuat tampaq orang dan sangat ganas tapi merupakan gadis melayu paling ayu dan lembut apabila bersama dengan BF beliau . Hahaha. Merupakan kawan paling caring.Banyak tolong aku.Selalu belanja nasik goreng RM 1 dan merupakan orang yang akan menghidangkan makanan ketika aku dan rakan2 lain mau makan.Dia juga pelajar yang sangat bijak dan dipercayai mempunyai 2 otak (sebab pandai sangat).Respek lah Lily.Dah dua sem dapat anugerah pelajar cemerlang ! Sangat berbakat besar dalam lakonan teater.(nak upload video dalam bilik HRM ka tak ya..hurm..)




Seterusnya...Mr Mujahid a.k.a Moja !

Merupakan kapten dalam aktiviti mengutuk aku. Sentiasa peka dengan keadaan sekeliling supaya ada point untuk kutuk aku.Seorang yang lemah lembut ketika bertutur tetapi cukup kurang sopan! haha. Hari-hari berebut nak men game PES dengan aku.Badan kecik ja, tapi makan macam ada bela 7 saka.Seorang pemain bola UiTM Perlis yang tersohor, pakar dalam bidang photography (tukang tangkap gambaq kelas),pandai berjenaka,memiliki suara emas dan seorang pelajar yang bijak dan rajin.Berasal dari Gerik tapi bukan datang dari kaum asli la. Dulu baru kenal aku ingatkan dia ni Gay, namun semuanya terbongkar apabila dia rupa-rupanya menjalinkan hubungan dengan seorang gadis dari jurusan Marketing.~

Next ! Next ! Kak Farah a.k.a Rara Cemerlang


Sekali pandang, kak farah ni nampak macam Nyonya Melaka kan? Dalam kelas ,bagaikan seorang kakak yang penyayang.Ayu..Tapi,sekali dia gelak,seram bulu roma.Macam pontianak,kuntilanak dan poltergeist. Sangat la funny orang nya. Bertukar watak apabila beliau memegang handle motosikal.Kalah Farid Kamil punya samseng bila dia bersuara. Suka layan lap. Aktiviti harian ialah layan lap kat roundabout UiTM. Belum pernah tewas dalam perlumbaan motosikal peringkat negeri Perlis.Menghormati malam jumaat kerana Hari Jumaat merupakan penghulu bagi semua hari.

Berikutnya ialah Noor Amalia Wahidah a.k.a Ema



Mek Kelantan ni pun boleh tahan gak ni.Nampak ja kecik,tapi merupakan assisstant kepada Kapten Mujahid.Tapi aku tak kisah sangat la.Sebab Kesian ngan  dia.Dia sekarang sakit.Sakit rindu.Rindukan buah hati.Bibir tersenyum,dalam dada sebak mengenangkan seseorang.Sabar la Ema, aku paham.Lol.Suka menari dan menyanyi opera. Sangat aggressive di waktu siang ,makan 2 kali sehari dan boleh bertukar warna.Wah,macam sesumpah@pokke plak Ema ni kan.Kah3...




Next is Otai Karok a.k.a Taufik !


                                       
Tudia!Mamat Perak tepu ni antara kawan aku yang paling baik.Tapi aku nak kutuk gak.Haha.Orang ketiga yang berebut PES. Siok tgk dia men game.Orang pertama main game sambil mencangkung.Tak reti nak dok elok2.Hahahaha.Sangat slumber orangnya.Dia juga seorang yang sangat penyayang.Sangat sayangkan awek yang bernama Ila Shaari.Haha.Setia terok mamat ni.Baguih2.Mak aku kata dia macam Black Mentor.Gila karok sampai bawak balik PA system UiTM kat rumah.Gila la Taufik! lol.


Mereka ini merupakan kawan2 yang menggila bersama aku kat UiTM ni.Haha.Takdak depa maka bosan lah hidop aku.Sekian sudah kali ni.Aku nak kutuk kaw2 takot aku plak kena balik..Hahaha...Assalamualaikum.

I am Human Resource Student


Before this i said "I want to be an architect so I can build a skyscrapers in your heart then i fill it with my love+happiness+sweet memories." 

But today.. I’m realize.. I’m not qualified to be an architect. Because i was born to be HR people...  What can I do is to PLAN how to make you happy . . . DEVELOPING memories that u can’t forgot . . . take care about your SAFETY & HEALTH … & always be the man who can MOTIVATE  your self and stand with you every moment. And always ensure that you are having an adequate love every day so the percentage of our love will increase and never stop . LoL !

Feb 5, 2011

10 Tanda Menunjukkan Dia Adalah Jodoh Kita by Lovely Crawler



Gunakan seluruh pancaindera,Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Tuhan yang maha esa. Tetapi bagaimana kita hendak mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Tuhan mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan akal untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi, spiritual dan fizikal antara keduanya.

Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang lovely perkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita ;

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita..?

“ Manusia merancang, Allah menentukan..”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...